Obrazovni sektor | Turizam i ugostiteljstvo |
Vrsta programa |
Stjecanje srednje stručne spreme |
Prijave | U tijeku |
Potrebni dokumenti | Svjedodžba VIII. razreda osmogodišnje škole, odnosno svjedodžba završnog ispita srednje škole ili posljednjeg razreda nepotpunog srednjeg obrazovanja Domovnica Rodni list (Izvod iz matice rođenih) |
Opis zanimanja | Turističko-hotelijerski komercijalist organizira rad u kuhinji i restoranu, planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala, kontrolira skladištenje i konzerviranje živežnih namirnica te sastavlja dnevni jelovnik. Bavi se dogovaranjem i organiziranjem domjenaka, banketa, svečanih ručkova i večera.Brine
o prezentaciji i propagandi restorana putem brošura, plakata, letaka,
reklama i drugih oblika promidžbe, brine o estetskom izgledu jela i
uređenju prostora. Kontrolira rad i financijsko poslovanje kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata, pronalazi rješenja u specifičnim zahtjevima gosta. Može obavljati visoke organizacijske i tehnološki zahtjevne poslove u hotelu, odjelu hrane i pića, odnosno cjelokupnom hotelu, visokokategoriziranim restoranima, privatnim pansionima i slično. Turističko-hotelijerski komercijalisti imaju raznovrsne mogućnosti zapošljavanja uz jadransku obalu, ali sve više i u kontinentalnom i seoskom turizmu. Zapošljavaju se u hotelima, pansionima i restoranima. |
Stručni predmeti | Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu Osnove turizma Promet i putničke agencije Marketing u turizmu Recepcijsko poslovanje Poznavanje robe i prehrana Ugostiteljsko posluživanje Kuharstvo (sa slastičarstvom) |
Nastavak obrazovanja | Moguć je nastavak obrazovanja najčešće na studiju turizma i ugostiteljstva, ekonomije i ostalim srodnim višim i visokim školama |
Literatura | Knjige, priručnici i radni materijali osigurani su u Pučkom otvorenom učilištu BROD |
Sprema | Završavanjem programa polaznici stječu srednju stručnu spremu – zanimanje: TURISTIČKO-HOTELIJERSKI/A KOMERCIJALIST/ICA. |