Vrsta programa | Stjecanje srednje stručne spreme (trogodišnji program) Prekvalifikacija |
Prijave i upisi | U tijeku |
Potrebni dokumenti | Svjedodžba VIII. razreda osmogodišnje škole, odnosno svjedodžba završnog ispita srednje škole ili posljednjeg razreda nepotpunog srednjeg obrazovanja Domovnica Rodni list (Izvod iz matice rođenih) Liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova pekara |
Opis zanimanja | Cilj Odgoj i obrazovanje polaznika za zanatsku i industrijsku pekarsku proizvodnju. Većim brojem sati praktičnog rada polaznici će razvijati komunikacijske sposobnosti, odnos prema vlastitim rezultatima rada, razvijati radne navike te usvojiti navike za čuvanje sredstava rada i radne okoline. Zadaci Polaznika osposobiti za samostalno obavljanje radnih postupaka u pekarstvu: 1. Izrada tijesta za kruh i peciva: prijem i skladištenje svih tvoriva, pripremu tvoriva, doziranje, sve vrste zamjesa tijesta, zrenje tijesta u masi, premjes tijesta. 2. Obrada tijesta i tjestenih komada: dijeljenje tijesta ručno i strojno, vaganje, okrugljenje, međuzrenje i završno oblikovanje tjestenih komada za kruh i peciva. 3. Zrenje tjestenih komada: obično i kontinuirano. 4. Pečenje tjestenih komada: pripremu tjestenih komada za pečenje, ubacivanje u peć, pečenje i vađenje gotovih proizvoda. 5. Hlađenje i skladištenje proizvoda: prirodno i umjetno hlađenje proizvoda, čuvanje brašna u skladištima. 6. Najčešće bolesti i kvarenje proizvoda. 7. Analiza kakvoće proizvoda i greške u proizvodnji. 8. Upoznati rad računala i mogućnost primjene u pekarstvu. 9. Naučiti izračunati utrošak materijala te kalkulaciju budućeg proizvoda 10. Upoznati izvore opasnosti, mjere zaštite na radu te zaštite okoliša |
Stručni predmeti | Proizvodni procesi u pekarstvu Čuvanje i transport pekarskih proizvoda Poznavanje sirovina Higijena i sanitacija Marketing Kultura komunikacije i usluživanja |
Nastavak obrazovanja | Nakon završenog školovanja i tri godine radnog iskustva u zanimanju može se polagati majstorski ispit i stječe se zvanje MAJSTOR-PEKAR |
Literatura | Knjige, priručnici i radni materijali osigurani su u Pučkom otvorenom učilištu BROD |
Sprema | Završavanjem programa polaznici stječu srednju stručnu spremu – zanimanje: PEKAR/ICA |