Vrsta programa | Stjecanje srednje stručne spreme (trogodišnji program) Prekvalifikacija |
Prijave i upisi |
U tijeku |
Potrebni dokumenti |
Svjedodžba VIII. razreda osmogodišnje škole, |
Opis zanimanja | Obrazovanjem u ovom zanimanju polaznici se osposobljavaju za zanatsku i industrijsku obradu mesa, proizvodnju mesa i proizvoda od mesa. Zadaća obrazovanja je osposobiti polaznike za samostalno obavljanje radnih zadataka u mesnoj industriji: 1. Omamljivanje, iskrvarenje, šurenje, egzenteracija i rasijecanje trupala svinja. 2. Procesi rada u goveđoj klaonici: omamljivanje, iskrvarenje, skidanje kože s goveda, egzenteracija, rasijecanje trupova i dobivanje klaoničke težine. 3. Razvrstavanje i upotreba sporednih proizvoda klanja. 4. Prepoznati i sanirati nepoželjne promjene na mesu. 5. Konzerviranje mesa i proizvoda od mesa; hlađenjem, smrzavanjem, sušenjem, soljenjem i salamurenjem, primjenom topline i dimljenjem. 6. Rasijecanje, kategorizacija i obrada mesa. 7. Proizvodnja kobasica, suhomesnatih proizvoda, konzervi i masti. 8. Analiza kakvoće proizvoda i greške u proizvodnji. 9. Upoznati rad računala i mogućnost primjene u mesnoj industriji 10. Naučiti, izračunati randman, utrošak materijala te kalkulaciju budućeg proizvoda. 11. Upoznati izvore opasnosti, mjere zaštite na radu te zaštite okoliša. |
Stručni predmeti | Primarna obrada stoke za klanje i tehnologija obrade mesa Prerada mesa i mesne prerađevine Poznavanje sirovina Higijena i sanitacija Kultura komunikacije i usluživanja Marketing |
Nastavak obrazovanja | Nakon završenog školovanja i tri godine radnog iskustva u zanimanju može se polagati majstorski ispit i stječe se zvanje MAJSTOR-MESAR |
Literatura | Knjige, priručnici i radni materijali osigurani su u Pučkom otvorenom učilištu BROD |
Sprema | Završavanjem programa polaznici stječu srednju stručnu spremu – zanimanje: MESAR/ICA |