Vrsta programa |
Stjecanje srednje stručne spreme (trogodišnji program) Prekvalifikacija |
Prijave i upisi | U tijeku |
Potrebni dokumenti |
Svjedodžba VIII. razreda osmogodišnje škole, odnosno svjedodžba završnog ispita srednje škole ili posljednjeg razreda nepotpunog srednjeg obrazovanja Domovnica Rodni list (Izvod iz matice rođenih) Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti Sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu Ugovor o naukovanju |
Opis zanimanja |
Konobar radi u djelatnostima ugostiteljsko-turističkog gospodarstva. Obavlja pripremne radove, održava sredstva, uređaje i inventar ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni kod nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića. Prihvaća gosta, prima narudžbu, poslužuje ga, naplaćuje uslugu i ispraća gosta. Obzirom da konobar sudjeluje u izravnoj prodaji i izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, traži se znanje stranog jezika te osnova opće kulture. Konobar se može zaposliti u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, a može voditi i obiteljski posao. |
Stručni predmeti |
Tehnologija zanimanja Ugostiteljsko posluživanje s vježbama Bonton Kuharstvo Marketing u turizmu Vođenje i organizacija restorana Turistička geografija Enologija s gastronomijom Poslovna psihologija i komunikacije Kulturno-povijesna baština |
Nastavak obrazovanja | Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci, doškolovanje za hotelijersko-turističkog tehničara, prekvalifikacija u druga ugostiteljska zanimanja, te upis na više i visoke stručne škole (ukoliko učenik položi razredbeni ispit). |
Literatura | Knjige, priručnici i radni materijali osigurani su u Pučkom otvorenom učilištu BROD |
Sprema | Završavanjem programa polaznici stječu srednju stručnu spremu – zanimanje: KONOBAR/ICA |