Vrsta programa |
Stjecanje srednje stručne spreme (trogodišnji program) Prekvalifikacija |
Prijave i upisi | U tijeku |
Potrebni dokumenti |
Svjedodžba VIII. razreda osmogodišnje škole, odnosno svjedodžba završnog ispita srednje škole ili posljednjeg razreda nepotpunog srednjeg obrazovanja Domovnica Rodni list (Izvod iz matice rođenih) Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti Sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu Ugovor o naukovanju |
Opis zanimanja |
Poslovi kuhara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela i slastica. U okviru prigotavljanja jela kuhari naručuju sirovine, namirnice i poluproizvode, preuzimaju naručenu robu, skladište je i čuvaju od kvarenja, ustrojavaju rad kuhinje, sudjeluju u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela. Uz kuharske vještine, potrebna je spretnost u primjeni standarda u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotske prehrane, te razvoj prije svega nacionalne hrvatske kuhinje kao i kuhinje drugih zemalja. Kuhari rukuju mnogobrojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem koje ima vrlo različite namjene. Kuhar se može zaposliti u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, prehrambenoj industriji, a može voditi i obiteljski posao. |
Stručni predmeti |
Tehnologija zanimanja Kuharstvo s vježbama Bonton Ugostiteljsko posluživanje Marketing u turizmu Kulturno-povijesna baština Enologija s gastronomijom Vođenje i organizacija kuhinje |
Nastavak obrazovanja | Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci, doškolovanje za hotelijersko-turističkog tehničara, prekvalifikacija u druga ugostiteljska zanimanja, te upis na više i visoke stručne škole (ukoliko učenik položi razredbeni ispit). |
Literatura | Knjige, priručnici i radni materijali osigurani su u Pučkom otvorenom učilištu BROD |
Sprema | Završavanjem programa polaznici stječu srednju stručnu spremu – zanimanje: KUHAR/ICA |